הסכם ממון או הסכם טרום נישואין
"הסכם ממון" או "הסכם טרום נישואין" הינו הסכם שנערך בין בני זוג, הנמצאים בשלב בו אתם עדיין אוהבים זה את זו ורוצים לשמור על הרווחה האישית והכלכלית של שניכם בהווה ובעתיד.
זהו הסכם בענייני רכוש, בין בני זוג, נשואים או לא (ידועים בציבור) או בני זוג העומדים להינשא, בו מוסדרים כל ענייני הרכוש והממון. תכליתו העיקרית הינה להבטיח כי עם תום חיי הנישואין או הזוגיות, לא יתגלעו ביניכם מחלוקות כלכליות, כך שכל אחד מכם יהיה זכאי לקבל ולהחזיק את מה שהובטח לו בהסכם טרום הנישואין.
ממה מורכב הסכם הממון?
הסכם הממון מורכב משני חלקים עיקריים:
מה כולל הסכם ממון?
הסכם ממון טוב צופה מראש את כל מה שקשור בניהול משק בית משותף ופירוקו, כולל הרכוש כמובן שנצבר לפני ובמהלך הנישואין וגם:
- הכתובה
- ירושות ומתנות
- צבירות סוציאליות במקומות העבודה, לרבות זכאות לפיצויי פיטורין, קרנות פנסיה, קרנות השתלמות וביטוחים למיניהם.
- אוספים ויצירות אמנות.
- מוניטין – אם אחד מכם יצבור מוניטין במהלך החיים המשותפים – האם זכאי בן הזוג האחר, שתרם אולי לצבירת המוניטין הזה, בהקרבת הקריירה שלו, בטיפול בבית ובילדים המשותפים, ליהנות מהמוניטין הזה?
- בעלי חיים וחיות מחמד.
- ניהול משק הבית המשותף – הסכם ממון אמור לקבוע כיצד יתנהל משק הבית המשותף מבחינת מימון ההוצאות השוטפות, הפקדה לחשבון בנק משותף וכדומה.
- התייחסות לזכויות בדירת מגורים, במקרה שאתם מתגוררים בדירת מגורים הנמצאת בבעלות של אחד מכם בלבד- חשוב להסדיר במדויק את חלוקת ההוצאות הקשורות בדירה במהלך החיים המשותפים ואת זכויותיו של בן הזוג השני, שהדירה אינה בבעלותו, במקרה של פרידה או גירושין.
- אופן הרכישה המשותפת של נכס עתידי – למשל: האם ברצונכם שהנכס יירשם בבעלות משותפת בחלקים שווים או בהתאם למידת ההשקעה היחסית של כל צד בנכס.
- חלוקת הרכוש המשותף – למשל: קיים הבדל בין מכירת נכס מקרקעין משותף לבין פירוק שיתוף בעסק או איזון משאבים בזכויות סוציאליות. צריך לקבוע בהסכם מנגנון מפורט שיענה על ההבדלים האלה.
- חובות – מומלץ להתייחס בנושא חובות נפרדים של כל אחד מכם שנוצרו בתקופה לפני החיים המשותפים ולחובות המשותפים שנוצרים במהלך הנישואין.
- הסדר למקרה של גירושין ומועד איזון המשאבים – הסכם ממון אמור לכלול הסדר למקרה של גירושין. קובעים מתי ומהם התנאים בהם ייכנס לתוקפו הסדר חלוקת הרכוש ואיזון המשאבים בינכם.
- מניעת סרבנות גט הדדית- מומלץ להוסיף להסכם הממון סעיפים שיוכלו למנוע בעתיד סרבנות גט הדדית.
- סמכות שיפוטית – רצוי לקבוע בהסכם הממון את הערכאה השיפוטית אליה תפנו בנוגע לחלוקת הרכוש ולאיזון המשאבים, במידה ותתעוררנה מחלוקות הנוגעות להסכם, פרשנותו ואכיפתו.
- ועוד…
אישור הסכם ממון
על מנת שהסכם הממון שערכתם בעמל רב יהיה תקף, צריך לנסח אותו במסמך בכתב שיאושר בפני בית המשפט לענייני משפחה או בית דין דתי. אם ההסכם נערך טרם הנישואין, ניתן לאשר אותו גם בפני רושם נישואין או נוטריון.
האישור ניתן לאחר שהגורם המאשר מתרשם שערכתם את ההסכם מתוך הסכמה חופשית והבנה של משמעויותיו ותוצאותיו.
אפשר לכתוב הסכם ממון לבד?
בוודאי שאפשר. ברגע שהחלטתם לחתום על הסכם ממון, תכנסו למשא ומתן ביניכם על תנאי ההסכם, במטרה לחזק את הקשר ביניכם ולדאוג לעתיד המשותף שלכם. לעיתים זוגות מגיעים לאי הסכמה וחילוקי דעות העלולים ליצור תסכולים וריבים אשר יפגעו בזוגיות. במצב זה, אפשר ורצוי להיעזר במגשר מנוסה ומקצועי, אשר יכול להציע לכם פתרונות שונים והוגנים לטובת שני הצדדים.
שימו לב! מומלץ לבדוק מול עו"ד מנוסה בהסכמי ממון על מנת לוודא שהתייחסתם לכל הנושאים העלולים להיות בעייתיים בעתיד.
לייעוץ בנושא הסכם ממון פנו אלינו