דיני משפחה

טיפול בהסכמים בתחום דיני משפחה

עורך דין המתמחה בדיני משפחה אינו עוסק רק בגירושין, לפי מה שרבים חושבים, אלא בתחומים רבים ומגוונים שכולם ממוקדים בתחום המשפחה החל מהסכמי ממון, הסכמי ירושות, הסכם חלוקת רכוש, הסכם טרום נישואין ועוד. מה שמשותף לכל סוגי ההסכמים הוא העובדה שמדובר במסמך משפטי לכל דבר ועניין שהפרה של הכתוב בו עלולה להוביל לבתי משפט ולענישה ברמות שונות.

הערכאות המוסמכות לטיפול בדיני משפחה

בכל הנוגע לדיני משפחה יש במדינת ישראל שתי ערכאות המוסמכות לטפל בנושאים אלו: בית הדין הרבני ובית המשפט לענייני משפחה. בית הדין הרבני מוסמך לעסוק בכל הנוגע לנישואין וגירושין לרבות תשלום מזונות ילדים ונשים, שלום בית ועוד. בית הדין הרבני אינו רשאי לטפל בחלוקת רכוש בין בני זוג העומדים בפני תהליך גירושין וכן בנושאי משמורת. בית המשפט לענייני משפחה הוא ערכאה משפטית שהיא בעצם בית משפט שלום עם מומחיות בתחום דיני משפחה. בית משפט זה עוסק בסוגיות שבין בני משפחה: הורים וילדים, אחים ואחיות, זוגות נשואים, ידועים בציבור ועוד. בניגוד לבית הדין הרבני המוסמך לעסוק בסוגיות בתחומים מאד ספציפיים, בית המשפט לענייני משפחה רשאי לטפל בכל מגוון הנושאים הקשורים לדיני משפחה לרבות אימוץ ילדים, הסכמי ממון וחלוקת רכוש, משמורת ילדים ועוד.

דיני משפחה

סוגי הסכמים בתחום דיני משפחה

הסכם טרום נישואין – הסכם טרום נישואין נערך לפני ששני בני הזוג מתחתנים. המטרה של הסכם כזה היא להסדיר מראש את הדרך בה בני הזוג יתגרשו במידה ויגיעו לכדי כך . למשל, האם ייערך תהליך גירושין בהסכמה או לא ואם כן על איזה נושאים בני הזוג מסכימים, מי מבני הזוג יעבור לבית אחר ועוד. בנוסף, מטרת ההסכם הינה גם להגדיר את אופן ההתייחסות זה לזו במהלך הנישואין. הסכם טרום נישואין יכול להתייחס רק להתנהגויות רצויות של בני הזוג ויכול להיות גם הסכם עם תוקף משפטי. עורך דין המתמחה בדיני משפחה יכול לתת ייעוץ מקיף בנוגע להסכם שכזה.

הסכם חיים משותפים – הסכם כזה נחתם בין בני זוג שאינם נשואים אך חולקים את אותו משק בית ומעוניינים להסדיר את אופן החיים המשותפים החל מהסכם ממון וחלוקת רכוש במקרה של גירושין, או התייחסות לאחריות של כל אחד מבני הזוג מבחינה כספית וזוגית במהלך חייהם המשותפים יחד.

הסכם הורות – מתייחס לאנשים שרוצים להקים משפחה אך אינם מעוניינים להינשא או להיכנס למערכת יחסים זוגית, למשל חברים טובים שרוצים להביא ילדים לעולם יחד אך אינם רוצים למסד את הקשר ביניהם. במקרה כזה ייחתם הסכם הורות משותפת. הסכם זה מעגן בתוכו את הזכויות והחובות של שני הצדדים לצד הגדרת הציפיות בנושא גידול ילדים משותפים במידה ויש. במקרה של הורות משותפת חשוב לכלול בהסכם גם הסכמות בנושאים טרום הלידה למשל בית החולים בו יילדו וכו׳.

הסכם ממון – הסכם ממון נועד להגדיר מראש כיצד יחולק הרכוש המשותף של שני בני הזוג במידה ויחליטו להתגרש. בעיקרון החוק המתייחס ליחסי ממון מגדיר כי הרכוש יחולק באופן שווה בין שני בני הזוג, למעט במקרים בהם נערך הסכם ממון המגדיר מראש מה שייך לכל אחד מהצדדים במקרה של גירושין.

הסכם גירושין – הסכם זה נערך ונחתם בין שני בני זוג שמעוניינים לסיים את נישואיהם. הבקשה לגירושין מוגשת לבית הדין הרבני והנ״ל יחליט האם יש עילה מוצדקת לגירושין , למשל בגידה של אחד מבני הזוג. הליך הגירושין מתנהל כהליך משפטי לכל דבר ועניין.

הסכם שלום בית – ישנם מקרים בהם אחד מבני הזוג אינו מעוניין להתגרש ומגיש בקשה לשלום בית כדי למנוע את תהליך הגירושין. ההסכם הזה לרוב מוגבל לתקופה זמנית ובמידה ובני הזוג אינם מצליחים להגיע לשלום בית, ניתן להמשיך ולהתקדם בתהליך הגירושין

לייעוץ בנושא דיני משפחה פנו אלינו

דילוג לתוכן