הסכם גירושין

הסכם גירושין - כל מה שצריך לדעת

הסכם גירושין הוא חוזה שבני זוג המבקשים להתגרש מגבשים יחד ובהסכמה – בין אם בעצמם, ובין אם בסיוע של גורם מתווך – ומגישים לאישור בית המשפט. משרד עורכי דין רם יוגב מלווה ומייעץ בכל שלבי הכנת ההסכם והגשתו לאישור.
משרד עורכי דין רם יוגב מתמחה בפתיחת וניהול תיקי גירושין ברבנות כמו גם בייעוץ ללקוחותינו בנוגע לשאלה באיזו מהערכאות כדאי לנהל את התיק – בית הדין הרבני או בית המשפט לענייני משפחה.

מהו הסכם גירושין?

הסכם גירושין הוא למעשה חוזה, המסדיר את הפרידה של בני זוג נשואים, ושבני הזוג מגיעים אליו בהסכמה – בין אם בצורה עצמאית ובין אם בתיווך של עורך דין, מגשר מקצועי או במסגרת הליך יישוב סכסוך. חוזה הגירושין מסדיר את כל הנושאים שקשורים בסיום החיים המשותפים של בני הזוג – חלוקת הרכוש, כמו גם נושאים של אחריות הורית (משמורת והסדרי שהייה) ואופי התקשורת ושיתוף הפעולה בין ההורים בטיפול ובפרנסת הילדים המשותפים (מזונות).

הסכם גירושין - כל מה שצריך לדעת

מהו התוקף המשפטי של הסכם גירושין בהסכמה?

על בני הזוג להגיש את חוזה הגירושין לאישור של בית המשפט לענייני משפחה או בית הדין הרבני. הערכאה המשפטית אליה מוגש ההסכם בוחנת אותו על כל היבטיו, ומוודאת שאין בו אי צדק וששני הצדדים מסכימים על כל סעיפיו. לאחר אישור ההסכם הוא מקבל מעמד של פסק דין, על כל המשתמע מכך.

מה מטרתם של הסכמי גירושין?

חוזה גירושין מסודר ומפורט הוא כלי חשוב המסייע לבני הזוג שמתגרשים לקיים מערכת יחסים מכבדת ומיטיבה לאחר הפרידה. תהליך עריכת ההסכם מאפשר לבני הזוג "לשים על השולחן" את כל הנושאים הרלוונטיים לפרידה וללבן מחלוקות בצורה ישירה.

מה היתרונות של הסכם גירושין?

הסכם גירושין שהוא תוצר של תהליך משמעותי כמו שתואר מעלה, מעלה את רמת המחויבות של שני הצדדים להסכם ואת הסיכוי שהם יקיימו את כל האמור בסעיפיו גם ברגעי מחלוקת עתידיים. חוזה בהסכמה מעניק לכל אחד מבני הזוג וודאות וביטחון ומאפשר להם "לסגור" כל הקצוות הנדרשים כדי שיוכלו להמשיך הלאה בחייהם.

אילו היבטים נכללים בחוזה גירושין?

הסכם גירושין צריך לכלול מספר היבטים עיקריים:

  1. הסכמה הדדית להתגרש – שני בני הזוג צריכים להביע את הסכמתם לגירושין.
  2. חלוקת רכוש משותף – ההסכם צריך לכלול הסבר מפורט וברור לגבי מה ייחשב רכוש משותף והאופן שבו הוא יחולק בין בני הזוג – כולל נכסי נדל״ן, כלי רכב, חסכונות, חשבונות בנק, זכויות סוציאליות, עסקים בבעלות אחד מבני הזוג או בבעלות משותפת וכן הלאה. חלוקת הרכוש כוללת גם את אופן החלוקה של חובות משותפים, כמו החזרי הלוואות ומשכנתאות.
  3. משמורת ואחריות הורית – חלק זה בחוזה הגירושין מטפל בשאלות כמו מי מבני הזוג יהיה המטפל העיקרי של הילדים? מה יהיו הסדרי השהייה של ההורה השני עם הילדים? לחילופין, ההסכם יכול לקבוע הסדרי משמורת משותפת, לפיה הטיפול בילדים וזמני השהייה מחולקים באופן שווה יחסית בין שני ההורים.
  4. מזונות – חלק זה בהסכם הגירושים קובע מה יהיה גובה מזונות הילדים ומי מההורים ישלם דמי מזונות להורה האחר.
  5. אופן הטיפול בילדים וגידולם – חלק זה נוגע לפרטים שונים כמו מוסדות החינוך לילדים, מקום מגוריהם, טיפולים רפואיים ונפשיים, ניהול מצבי משבר הקשורים בילדים, טיפול בילדים בזמן חופשה, נסיעות לחו״ל וכן הלאה. ככל שהסכם הגירושין יהיה מפורט וברור יותר, כך הוא יהיה שימושי יותר וייטיב עם כל הצדדים, ובמיוחד עם הילדים.
  6. פתרון מחלוקות עתידיות – רצוי שההסכם יכלול מנגנון בריא לניהול מחלוקות שיתגלעו בעתיד.

כיצד מומלץ לערוך הסכם גירושין?

הסכם גירושין בהסכמה נערך כאמור מחוץ לכתלי בית המשפט, כשבני הזוג מגיעים להבנות ופותרים את המחלוקות ללא שופט שיברור ביניהם. בשלב הראשון, מומלץ לבני הזוג להיפגש לתהליך עצמאי של משא ומתן על כל הנושאים החשובים בהסכם הגירושין ולהגיע להבנות עקרוניות. לאחר מכן, מומלץ מאוד לערב בתהליך עורך דין שינסח הסכם שיעמוד בקריטריונים משפטיים ואל ייפסל על ידי הערכאה המשפטית שההסכם יוגש לאישורה. לבסוף, יש לפנות לערכאה משפטית שתאשר את ההסכם ותיתן לו תוקף של פסק דין.

מהו הסכם גירושין בגישור?

כאשר בני זוג מעוניינים להגיע להסכם ללא עזרתו של בית המשפט, אך מתקשים לעשות זאת ללא גורם מתווך, ניתן לערוך הסכם גירושין בתהליך גישור. בדרך זו, המפגשים שמוקדשים למשא ומתן על ההסכם מנוהלים על ידי מגשר מקצועי ובעל ניסיון, שמסייע לבני הזוג להיות קשובים ולנסח הסכמות מתוך התחשבות האחד בצרכיו של השני. את הגישור ניתן לעשות באמצעות מגשר פרטי, עדיף עורך דין שהוא גם מגשר, אך ניתן גם להעזר בהליך יישוב סכסוך, המוצע על ידי המדינה.

מה קורה כאשר לא מגיעים להסכמה על חוזה גירושין?

אם תהליך המשא ומתן בין בני הזוג נכשל – בין אם בצורה עצמאית ובין אם לאחר הליך יישוב סכסוך – הדיון עובר אל בית המשפט לענייני משפחה או לבית הדין הרבני. במעבר לערכאות משפטיות אלו, בני הזוג מוותרים על האוטונומיה לעצב בעצמם את הסכם הגירושין. כל אחד מבני הזוג יכול להציג את טיעוניו באמצעות טוען רבני או עורך דין, אך השופט או הדיין הם שמכריעים בנושאים העיקריים לפי שיקול דעתם.

האם מומלץ להגיע להסכם גירושין ללא עורך דין?

חשוב מאוד שבתהליך עריכת הסכם הגירושין יהיה מעורב עורך דין. גם אם בני הזוג יכולים להגיע לכל ההבנות בעצמם, עדיין חשוב שהניסוח יהיה מפורט, מדויק וצופה פני עתיד, ויעמוד בקריטריונים משפטיים. עורך דין המתמחה בניסוח הסכמי גירושין יפגוש אתכם ויוודא שההסכם משיג את מטרותיו בצורה הטובה ביותר.

כיצד בוחרים עורך דין להסכם גירושין?

כמו בתחומים אחרים, חשוב לבחור עורך דין שמתמחה בגירושין בכלל, ושיש לו ניסיון עשיר בעריכת הסכמי גירושין, בפרט. חשוב לא פחות להרגיש בנוח עם עורך הדין שבחרתם. עורך הדין צריך להבין את הצרכים שלכם ולהיות מסוגל להיכנס לתוך המרחב האינטימי של פירוק מערכת יחסים זוגית בצורה עדינה ומתחשבת. הוא צריך להיות אדם קשוב, רגיש ובעל מיומנות גבוהה בפתרון סכסוכים.

שאלות נפוצות בנושא פתיחת הסכמי גירושין

הסכם גירושין הוא חוזה בהסכמה בין בני זוג המבקשים להתגרש ומסכימים ביניהם על כל היבטי הגירושין.

את ההסכם בני הזוג כותבים יחד (בצורה עצמאית, בליווי עורך דין או באמצעות הליך יישוב סכסוך) ברגע שהחליטו להתגרש.

הסכם הגירושין מתייחס לכל ההבטים של פירוק מסגרת הנישואין – חלוקת הרכוש, האחריות ההורית והסדרי השהיה, מזונות ואמצעים לניהול מחלוקות עתידיות.

עלות ההסכם תלויה בגורמים המעורבים בניסוחו. העלויות כוללות את אגרות בית המשפט או בית הדין הרבני, עלויות של עורך דין או מגשר אם בני הזוג נעזרים בהם, ועלויות של אגרת הליך יישוב סכסוך במדה ובני הזוג בוחרים להעזר בהליך זה.

לייעוץ בנושא הסכמי גירושין 

דילוג לתוכן